Puder matujący w roli głównej! Baking – czym jest i jakie daje efekty. Wystarczy tylko puder matujący.

Baking to jedna z ciekawszych technik makijażowych, o której mówi się sporo w ostatnim czasie. Dzięki tej technice możemy jednocześnie utrwalić nałożony makijaż i dodatkowo wykonturować twarz. Wystarczy tylko puder matujący.

Po pierwsze: Co potrzebne jest nam do wykonania bakingu?

Do wykonania prawidłowego bakingu niezbędny jest nam transparentny puder matujący, pędzel i gąbeczka do makijażu, w jaki sposób należy ich użyć dowiecie się w dalszej części artykułu.

Po drugie: Od czego zacząć?

Aby móc wykonać baking musimy w pierwszej kolejności wykonać makijaż – nałożyć bazę, podkład, umalować oczy, wytuszować rzęsy. Baking jest ostatnim etapem w procesie malowania, dlatego wszystko musimy mieć już gotowe.

Po trzecie: Gąbka w dłoń – rozpoczynamy baking!

Aby przystąpić do bakingu potrzebujemy puder matujący oraz zwilżoną, odsączoną gąbeczkę do makijażu. Jak nabierać puder? Wystarczy przygotowaną gąbeczką „dotykać” pudru, dzięki czemu nabieramy niewielkie jego ilości na narzędzie. Następnie delikatnie przykładamy go do twarzy. Musimy wykonywać ruch „stemplujący”, dzięki czemu wtłaczamy produkt, a nie rozcieramy już gotowy makijaż. Uwaga! Musimy uważać, aby nie nabrać zbyt dużej ilości podkładu – ponieważ wtedy może nam powstać tzw. „ciastko” i nic już z tym więcej nie zrobimy, wtedy jedyne co nam pozostaje to rozpocząć makijaż od nowa.

Po czwarte: Jak konturować za pomocą bakingu?

Zgodnie z zasadą światło-cienia – ciemne kolory „chowają”, a jasne „uwypuklają”. Kierując się tą zasadą możemy również za pomocą naszykowanego pudru sprawić, że nasza twarz będzie wykonturowana.

Jak osiągnąć efekt wykonturowanej twarzy?

Wystarczy większą (niż na innych obszarach) ilość pudru nałożyć na strefy:

– pod łukiem brwiowym – dzięki czemu „otworzymy” oko oraz podkreślimy kontur brwi;

– na szczyty kości policzkowych – w ten sposób naturalnie wyszczuplimy twarz uwydatniając je;

– na szczyt nosa – dzięki temu zabiegowi sprawimy, że cała twarz będzie „rozświetlona”.

Na sam koniec wystarczy zdjąć nadmiar pudru za pomocą pędzla – najlepiej sprawdzi się tutaj ten w kształcie wachlarza. Jeśli nie mamy tego rodzaju pędzla, to taki zwykły do pudru również świetnie sobie z tym poradzi. Voila baking skończony!

Ciekawostką jest, że jedną z pierwszych gwiazd, która zaczęła propagować tą technikę jest Kim Kardashian. To właśnie ona słynie z doskonałych rysów i nieskazitelnej cery osiągniętych za pomocą pudrów w różnych odcieniach.

W sieci można znaleźć również ogromną ilość tutoriali, dzięki którym dużo łatwiej zrozumieć technikę bakingu. Polską ambasadorką jest Red Lipstick Monster; blogerka poświęciła cały filmik, aby precyzyjnie wytłumaczyć w jaki sposób powinniśmy się konturować, co sprawiło, że temat stał się bardzo popularny w damskim środowisku.

Nic nie stoi na przeszkodzie – gąbka, pędzel puder i do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *